Alfa Romeo 8C competizione

Alfa Romeo 8C Competizione

In 2003 verraste Alfa Romeo iedereen op het Autosalon van Frankfurt met de voorstelling van een tweezits achtcilinder sportwagen: de 8C Competizione. Hij werd in het eigen Centro Stile van Alfa Romeo ontworpen en verwijst zowel qua design als qua naam naar de rijke geschiedenis van Alfa Romeo in racewereld. De achtcilinder sportwagens die gebouwd werden in de jaren 1930 werden al 8C genoemd. Ook het Competizione toevoegsel werd reeds eerder gebruikt in een legendarische sportwagen van het merk: de Alfa 6C 2500 Competizione die door Juan-Manuel Fangio and Augusto Zanardi werd gebruikt in de Mille Miglia van 1950. Het design van de wagen gebruikt onder andere elementen van de 33 Stradale en de Giulia TZ.

Alfa Romeo was bang dat de 8C te veel in het vaarwater van Maserati zou zitten en daarom kregen zij in eerste instantie niet de toestemming om de 8C in productie te brengen. Bovendien kregen andere projecten zoals de nieuwe Brera en 159 voorrang. Met de komst van Antonio Baravalle als nieuwe CEO bij Alfa werd het 8C project echter nieuw leven ingeblazen. Om de concurrentie met Maserati uit de weg te gaan wordt de productie gelimiteerd tot 500 stuks en komt de 8C in een hogere prijsklasse. 

De productieversie van de 8C beschikt over een 4,7 liter 90° V8 motor die samen met Maserati werd ontwikkeld. De V8 levert een maximaal vermogen van ongeveer 450 pk en heeft een maximaal koppel van 470 Nm. Het frame van de wagen is uit staal gemaakt, terwijl de carrosserie net als bij de conceptwagen van carbon is. De auto is desondanks toch 1.560 kg zwaar. De topsnelheid is afgegeven op 295 km/h en de auto sprint van 0-100 km in 4,2 seconde.

De productieversie heeft dezelfde glorie behouden als de conceptwagen, iets wat in de auto branche als uniek kan worden gezien. Er zijn slechts marginale veranderingen aangebracht. Zo zijn alle auto’s geleverd met xenon verlichting en hebben een wiswas installatie in de koplamp ingebouwd gekregen. Hierdoor zijn de ogen nog scherper geworden. Het rooster op de flank is voorzien van een aluminium strip en de velgen zijn meer in Alfa stijl door grote ronde gaten.

We bedanken Gent Motors voor het ter beschikking stellen van deze unieke wagen.