70 jaar 2pk in Autoworld

Samen met de Volkswagen kever en de Mini is de 2pk zonder twijfel een van de meest populaire wagens in Europa, in de twee opzichten van dat woord trouwens. Autoworld kon deze verjaardag dan ook niet aan zich voorbij laten gaan en viert met veel toeters en bellen de meest memorabele Franse wagen.

De 2pk (vernoemd naar zijn aantal fiscale pk’s) is de eerste populaire naoorlogse Citroën populaire. In 1936 begon Citroën met een ontwikkelingsproject van een populaire wagen die genoeg laadcapaciteit had om twee boeren en een lading van 50 kilo te vervoeren en plaats genoeg bood om een schaap te kunnen transporteren… Zijn vering moest comfortabel genoeg zijn om een mand vol eieren te vervoeren zonder ze te breken. Daarenboven moest de wagen ook goedkoop, betrouwbaar en simpel in onderhoud zijn.

In 1948 beschikten de eerste versies over een 375 cc grote boxermotor van 8pk, om te eindigen met 602 cc en 30 pk aan het einde van de productie. Ondanks zijn nogal rudimentaire uitrusting, volgde het succes bijna meteen. Al vanaf het eerste jaar, klom de leveringsachterstand naar drie jaar. In totaal zouden er vijf miljoen ‘geitjes’ gemaakt worden tussen 1948 et 1990.

Autoworld geeft de 2pk een koninklijke ontvangst tijdens de maand april. Tijdens de Paasvakantie, van 31 maart tot 15 april, nemen enkele uiterst zeldzame exemplaren plaats op de “Blue boulevard” centraal in het museum.

Autoworld is tevens het startpunt van een rally op Paasmaandag (02/04). Alle amateurs, clubs en eigenaars van een 2pk kunnen vanaf 13u30 voor het museum, op het Jubelparkplein, verzamelen om samen de zeventigste verjaardag van hun wagen te vieren. Deze bijeenkomst wordt vervolgd door een tochtje doorheen Brussel (start om 14u30) en een bezoek aan de tentoonstelling.

Bron: AutoBuzz